top of page

GÁBOR HORVÁTH TRIO:
TRICKS

Megjelent a Horváth Gábor Trio negyedik lemeze „TRICKS” címmel a Hunnia Records gondozásában. Míg előző lemezük („Soundtrack”) amelyet Gramofon díjra jelöltek és Gábor-t megszavazták az év zeneszerzője kategória győzteseként a Jazzma.hu olvasói, a filmzenékből inspirálódott, és egy képzeletbeli nap történéseit mutatta be a dalokon keresztül, addig új lemezüket a bűvészmutatványok varázslatos világa és a kártyatrükkök ihlették.

 

Majdnem minden kompozíció egy bűvésztrükk vagy fogás elnevezéséről kapta a címét. (pl. Double Lift-dupla kártya emelés, Palm- a kártya elrejtése a kézben). Gábor gyermeként találkozott előszőr a bűvészkedéssel az első trükkdoboz játék kapcsán, amit ajándékba kapott. Majd egy pár évvel ezelőtt újra belevetette magát főleg a kártyatrükkök rejtelmeibe, és egyfajta hobbi bűvészként kitanulta gyakorolta és szórakoztatta a körülötte lévőket. Ennek a folyamatnak az örömét, egy trükk felépítését, szerkezetét és csattanóját fordította le a zene nyelvére.

 

„Ez egyfajta visszatérés a gyerekkoromba, amikor ezekkel a trükkökkel egy ártatlan, őszinte és kedves örömszerzés volt a cél. Zeneszerzőként ezeket az érzéseket és hangulatokat próbáltam megjeleníteni ezen a lemezen. Zongoristaként pedig felfedeztem benne a kézügyeség fejlesztését is, hiszen rengeteg gyakorlást és olyan jellegű kézmozdulatokat igényel egy kártyatrükk elsajátítása, amely jól eső érzés volt a kezeimnek, és biztos vagyok benne, hogy a zongorajátékomra is kihatottak.”

 

Ebben a Trio jól megszokott ritmusszekciója is partnere volt a lemezen. Rendkívüli egymásra hangoltság, évtizednyi közös alkotás okán könnyedség és koncentráltság jellemezi felszabadult muzsikálásukat. Mindhárom zenész kiforrott egyéniség, Gálfi Attila dobjátéka, improvizációs készsége és szenzibilitása nem csak swing elemeket, de groove-osabb keményebb fordulatokat is hoz a sokszínűséget, ritmuskavalkádot kedvelő szerzői világba, amelyhez Horváth Balázs robosztus, rendkívül pontos érzékeny bőgő játéka társul.

 

A lemezen található kompozíciókat a játékosság, zenei humor és érzelmi színesség jellemzi. A pörgős, vidám, varázslatos ritmusváltásokban gazdag energiabombák mellett pedig nagyívű szólók és himnikus balladák is szerepelnek. Gábor szerzeményeire jellemző a “képfestés”, a hangulatok, érzelmek tiszta, hatásos megfogalmazása és tökéletes hangszeres kivitelezése.

 

Az albumon szerepel még egy szóló zongoradarab is “Back in Time” címmel: “Ez egy múltba tekintés, a gyermekkoromra nosztalgikusan emlékező darab. Mivel kisgyerekeket is szoktam tanítani, mindig is szerettem volna írni egy olyan egyszerűbben eljátszható darabot, amelyet a kisebb növendékeim is eltudnak zongorázni, de egy másfajta hangulatot ad nekik, mint amikkel egyébként foglalkozni szoktunk.”

 

Gábort sem kerülhette el a pandémia hatása, amelyet a Lonely Robot at the Time of Pandemic” szerzeményében összegzett: “Egyfajta robotszerűen zakatoló ostinátóval, ritmikusan ismétlődő zenei motívummal próbáltam kifejezni az otthonmaradás napi rutinjainak ismétlődő negatívumát és szépségét is egyben”.

 

“ A lemezen szereplő dalokban megjelenik egy ismétlődő repetitív egyszólamú hang amelyre egyfajta vonalvezetésként fűztem fel a darabokat, ezzel is összekötve őket. Ezek általában a zeneszámok elején, közepén vagy végén találhatóak. Nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel egy bűvésztrükk felépítésében és a jazz darabok kompozícíós szerkezete között. Egy trükk 3 felvonásból áll. Az első az “Igéret” (The Pledge): A bűvész bemutat egy viszonylag átlagos dolgot, egy pakli kártyát, vagy egy galambot, amit megvizsgálhat a közönség és teljesen normálisnak talál. A második a “Fordulat” (The Turn): A bűvész az átlagosból csinál valami rendkívülit, például eltünteti a galambot. Ezt követi a harmadik rész a “Csattanó” (The Prestige) amikor a bűvész újra elővarázsolja a galambot. Számomra ez a felépítés tökéletesen rímmel egy jazz standard vagy kompozíció szerkezetére, ahol a hallgatóság az elején megismer egy melódiát, zenei témát, amellyel aztán a zenészek elkezdenek improvizálni, játszani, átváltoztatni, majd a végén visszatér az elején megismert dallam, de már egy másik értelmet nyerve, akár más harmóniákkal és ritmusokkal kísérve. Ezt a koncepciót próbáltam meg végig vinni a lemezen olyan zenei “trükkök” alkalmazásával, mint a metrum, tempó vagy ritmusváltások, átharmonizálások, amelyeket a hallgatóság számára “észrevétlenül” próbáltam belecsempészni a darabokba, csakúgy mint egy bűvésztrükk titkát megőrizve, nem felfedve.

"A Horváth Gábor Trio a 2018-as "Soundtrack" után ismét nagyot "dobott" - változatlan felállásban. Még csak május vége van, de a "Tricks" "Az év albuma" szavazáson jó eséllyel indulhat."
                                                                    Jazzma.hu
"Az albumot átszövi a játékosság, a humor."
                                          Magyarjazz.hu
bottom of page